11:24 05.06.2018
Лариса Коляда опубликовала запись

Як готувати форшмак по-одеськи

форшмак

Недосвідчені господині, почувши своєрідну назву "форшмак", зададуть цілком логічне запитання: що це таке? Судячи з назви, страва має німецьке коріння (з цієї мови перекладається як "закуска"). Якщо розглядати базові інгредієнти (оселедець, цибуля, яблуко), то це щось дуже близьке до єврейської кухні. Але в куховарських книгах і рецептах в інтернеті часто дається визначення "по-одеськи", що вносить остаточне сум’яття в питання походження форшмаку. Насправді, блюдо дійсно з’явилося в Німеччині, тільки готувалося з рубленого м’яса і подавалося гарячим. Євреї ж придумали готувати його з оселедця. А оскільки в Одесі громада цього народу дуже численна, рецепт, обростаючи варіантами (додаванням хліба, імбиру, лимона, моркви), отримав назву "форшмак по-одеськи".

4 рецепти форшмаку

Найважливіше в приготуванні форшмаку — це "правильний" оселедець. Він повинен бути слабосолений. Якщо ж ви купили трохи пересолену рибу, її потрібно замочити на кілька годин у молоці або чаї.

Класика жанру

Єврейська теща перевіряла, чи підходить її синові наречена з того, як молода дівчина готувала. І всі наречені, які тріпотіли від хвилювання готували форшмак по-єврейськи, адже зіпсувати рецепт приготування цієї страви складно навіть новачкові в кулінарії.

Інгредієнти:

  • класичний форшмак2 оселедця середнього розміру;
  • 1 кисло-солодке яблуко;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 морква;
  • 90 г домашнього вершкового масла;
  • 150 г білого батона;
  • 500 мл нежирного молока;
  • 2 зварених круто яйця;
  • перець (за вашим смаком).

Приготування:

  1. Відварюємо моркву.
  2. Хліб нарізаємо тонкими шматочками і заливаємо молоком на 5-10 хвилин.
  3. Розбираємо оселедець, видаляємо плавники і всі кісточки, ріжемо на невеликі шматочки разом з ікрою і молоками.
  4. Знімаємо шкірку з яблука, ріжемо на квадратики, видаливши серцевину.
  5. З допомогою віночка збиваємо масло.
  6. Змішуємо всі інгредієнти, перчимо і подрібнюємо блендером.
  7. Прикрашаємо страву зеленню або маслинами, подаємо на крекерах, чіпсах, тостах або запеченій картоплі.

У деяких рецептах описують, як готувати форшмак по-єврейськи з яблуком, ця базова версія доповнюється смаженою цибулею, солоним огірком (1-2 шт.) і навіть вареною картоплею (2 шт.).

По-одеськи

Форшмак, що отримав назву "по-одеськи", припускає додавання досить сильних спецій.

Інгредієнти:

  • форшмак по-одеськи1 великий оселедець;
  • 2 цибулини;
  • 1 яблуко кисло-солодкого сорту;
  • 90 г домашнього масла вершкового;
  • 1 зварене круто яйце;
  • 3 зубки часнику;
  • по 0,5 ч. л. сухого імбиру, коріандру і перчика.

Приготування:

  1. Розбираємо рибу, видаляючи хребет разом з реберними кістками, знімаємо шкірку.
  2. Нарізаємо 1/3 рибини маленькими кубиками.
  3. Яблуко очищаємо від шкірки, 1/3 нарізаємо невеликими скибочками.
  4. Змішуємо оселедець з яблуком.
  5. Цибулю дрібно шаткуємо.
  6. За допомогою блендера змішуємо рибу, яка залишилася з яблуком, цибулею, часником, яйцем і маслом.
  7. Додаємо спеції.
  8. З’єднуємо з нарізаними компонентами, перемішуємо, ставимо в холодильник на 1 годину.
  9. Подаємо на блюді або намазуємо на тости, хліб.

Рецепт без яєць

Ця технологія приготування дозволить отримати форшмак за 10 хвилин, заощадивши час на відварюванні яєць.

Інгредієнти:

  • форшмак без яєць1 жирний оселедець;
  • 1 цибулина;
  • 3 скибочки несвіжого батона;
  • 200 г домашнього вершкового масла;
  • 1 ст. л. столового оцту;
  • 50 мл оливкової олії.

Приготування:

  1. Оселедець чистимо, видаляємо кістки і нарізаємо невеликими шматочками.
  2. У батона зрізаємо кірки і поливаємо його оцтом.
  3. У чашу блендера складаємо рибу, хліб, очищену і розрізану навпіл цибулину, подрібнюємо компоненти.
  4. Підмішуємо в суміш вершкове масло.
  5. Поступово вливаємо оливкову олію, не перестаючи помішувати.
  6. Ще раз добре перемішуємо. Закуска готова.

Гарячий паштет

Винахідливі одеситки з’єднали німецьку версію приготування паштету з м’яса з єврейською рибною — і вийшло смачне гаряче блюдо.

Інгредієнти:

  • гарячий паштет350 г курячої або телячої м’якоті;
  • 1 великий оселедець;
  • 2-3 скибочки білого батона;
  • 200 г не дуже жирної сметани;
  • 2 сирих яйця;
  • 2 відварені картоплини;
  • 100 г масла вершкового;
  • перчик (на ваш смак).

Приготування:

  1. Хліб замочуємо на 5 хвилин в кип’яченій воді.
  2. Сир натираємо на крупній тертці.
  3. М’ясо з батоном подрібнюємо блендером або м’ясорубкою.
  4. Рибку очищаємо, видаляємо кістки і теж подрібнюємо.
  5. Додаємо яйця, сметану і картоплю, перчимо, перемішуємо.
  6. Форму для випікання змащуємо маслом, посипаємо половиною сиру.
  7. Викладаємо масу, розрівнюємо і знову присипаємо сиром.
  8. Відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів. Подаємо у вигляді гарячої закуски.

Нагодувати багато гостей? Порадувати смачненьким близьких? З будь-яким з цих завдань впорається форшмак по одеськи. Вибір найбільш відповідного опису, як готувати цю оригінальну закуску, за вами. До того ж її можна доповнювати компонентами на свій розсуд, додаючи цій інтернаціональній страві нові й нові нюанси смаку.

http://natalka.pp.ua/yak-gotuvati-forshmak-po-odeski

+2
Просмотров: 254
Адрес записи: 
Необходимо загрузить аватар
Выразите свою индивидуальность, загрузив уникальный аватар (картинка пользователя) или выбрав наиболее подходящий из предлагаемой галереи аватаров.
Правила
закрыть

Правила публикации комментариев

Публикуя комментарии, Вы несете ответственность согласно законодательству Украины.

Запрещается:
  • публиковать комментарии, которые пропагандируют деятельность, прямо запрещенную законодательством Украины;
  • оставлять комментарии, не относящиеся непосредственно к опубликованному материалу;
  • использовать в комментариях ненормативную лексику (мат);
  • оскорблять в комментариях других посетителей, людей и организации;
  • публиковать комментарии, носящие рекламный характер;
  • использовать при написании комментария транслит (запись украинских или русских слов латинскими символами), предложения, состоящие из эрративов (например, так называемый олбанский йазыгг);
  • публиковать комментарии, целиком состоящие из заглавных букв;
  • публиковать односложные комментарии (например, «+1»).

Редакторы оставляют за собой право удалять любые комментарии, не отвечающие указанным требованиям, а при регулярном или грубом пренебрежении Правилами – блокировать пользователю доступ к Порталу. Редакторы не комментируют свои действия и не обсуждают их с пользователями.

1
Вы не подписаны на комментарии к этому материалу. Оповещать
Октябрь
пн вт ср чт пт сб вс
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Подарки

Войти